MATTHEW STRONG.TAIWANNEWS.17.3.2020

TAIPEI — Pemenang hadiah Nobel, Mario Vargas Llosa telah menimbulkan kemarahan kerajaan China apabila menyalahkan sistem komunis yang mengakibatkan penularan Covid-10.

Pendapat beliau itu diterbitkan oleh akhbar, El Pais di bawah tajuk,  “Return to the Middle Ages?” atau ‘Kembali ke Zaman Kuno?’ baru-baru ini. Penulis kelahiran Peru itu berkata, penularan virus itu terjadi kerana kerajaan China menyembunyikan penularan penyakit itu.

“Semuanya tidak akan terjadi pada dunia ini jika China adalah sebuah negara demokrasi yang bebas, bukan kerajaan diktator,” kata Vargas Lhosa.

Katanya, “Sekurang-kurangnya seorang doktor terhormat, dan mungkin beberapa orang lagi telah lama mengesan virus ini. Sepatutnya kerajaan China mengambil langkah-langkah perlu. Namun sebaliknya kerajaan China cuba menyembunyikan maklumat dan menutup mulut mereka dan mengekang maklumat. Inilah yang dilakukan oleh semua kerajaan diktator.”

Di antara tiga novel terkenal Mario Vargas Llosa

Beliau menyamakan betapa terbuangnya masa kerajaan China menangani virus itu sama seperti mala petaka nuklear Chernobyl oleh kerajaan Russia.

Kedutaan China di Peru menuduh Vargas Llosa, 83, sebagai orang yang menyebar ‘komen jahat yang penuh dengan prejudis.’

Berikutan dengan komennya itu, buku-buku tulisannya telah ghaib dari portal jualan atas talian di negara China. Namanya turut ghaib dari portal carian negara itu!

SIAPA MARIO VARGAS LHOSA?

Mario Vargas Lhosa adalah seorang penulis, ahli politik, wartawan dan profesor kolej Peru. Beliau juga ialah salah seorang novelis dan penulis esei yang paling penting di Amerika Latin. Beberapa pengkritik menganggapnya di antara penulis yang hebat. 

Mario adalah seorang ahli politik Peru. Pixcredit: phys.org

Beliau mula terkenal di peringkat antarabangsa pada tahun 60an setelah menghasilkan novel The Time of the Hero, The Green House dan Conversation in the Cathedral.

Pada 2010 beliau memenangi Hadiah Nobel dalam Kesusasteraan.  “untuk kartografi struktur kuasa dan imejnya yang menonjol tentang ketahanan, pemberontakan dan kekalahan individu.”

Seperti mana-mana penulis Amerika Latin, beliau aktif dalam politik. Beliau pernah menyokong kerajaan revolusi Fidel Castro, tetapi mula menentangnya apabila seorang sasterawan  Heberto Padilla dipenjarakan pada 1971. 

Beliau pernah bertanding untuk jawatan Presiden Peru pada tahun 1990. Namun beliau tewas di tangan Alberto Fujimori

Pautan asal:
https://www.taiwannews.com.tw/en/news/3898733