Hanna Alkaf, penulis novel The Weight of Our Sky, telah memenangi anugerah Freeman Book Awards 2019. Novelis berusia 34 tahun itu muncul juara dalam kategori Sastera Dewasa / Sastera Sekolah Menengah.

Pengumuman pemenang itu diumumkan oleh penganjurnya, Konsortium Kebangsaan untuk Pengajaran mengenai Asia (NCTA) dan Jawatankuasa Pengajaran mengenai Asia Persatuan Pengajian Asia dan Asia untuk Pendidik di Columbia University.

Anugerah itu mengiktiraf buku-buku yang berkualiti untuk kanak-kanak dan orang dewasa yang menyumbang kepada pemahaman Asia Timur dan Asia Tenggara.

Hanna, yang ditemubual oleh Mashable SEA, berkata dia berasa teruja dengan anugerah itu.

“Jika saya tidak silap, rakyat Malaysia pertama yang memenangi penghormatan Freeman adalah Shamini Flint. Jadi anugerah ini adalah langkah besar untuk diikuti.

“Anda rasa teruja dan rendah diri apabila karya diiktiraf. Dan saya bersyukur jawatankuasa pertandingan melihat sesuatu yang bernilai dalam mengiktiraf buku saya,” katanya.

NovelThe Weight of Our Sky berlatarbelakangkan tahun 1969 di Kuala Lumpur yang menyaksikan rusuhan kaum. Ia menceritakan tentang remaja yang mempunyai gangguan obsesif-kompulsif (OCD) yang cuba mencari jalan kembali ke ibunya.

Novel itu diterbitkan oleh Simon & Schuster yang berpangkalan di AS.

Versi terjemahan novel itu berjudul Di Situ Langit Dijunjung diterbitkan Fixi Verso.

Novel Hanna ini sudah mencuri tumpuan ramai apabila pada September tahun lalu dipilih untuk dipaparkan di platform komik digital, Webtoon.

Ikuti sorotan novelnya:
https://layarminda.com/2019/04/14/layar-sorot-the-weight-of-our-sky-hanna-alkaf/