MAAFCAKAP 22.1.2020

Saya begitu teruja apabila membaca sebuah berita di Facebook, bagaimana sayap sebuah parti politik telah menganjurkan program yang begitu santai yang mereka namakan Street Caligraphy. Program anjuran Pemuda PAS Kuala Langat dan Ameerah Kuala Langat telah diadakan di Pantai Morib baru-baru ini.

Dalam program itu, para pengunjung itu diberi peluang untuk nama mereka ditulis di dalam tulisan Jawi, Chinese, Tamil dan Rumi. Dengan cara itu setiap mereka yang menyertainya dapat melihat nama mereka dieja dalam pelbagai bentuk tulisan. Rata-rata mereka yang mengambil bahagian berasa seronok melihat nama mereka tertulis dalam pelbagai kaligrafi.

Dari acara yang begitu simple, ia membuka hati para pengunjung untuk melihat betapa unik dan kayanya budaya dalam tulisan kaligrafi. Masing-masing kelihatan gembira. Dari paparan foto yang diambil jelas sekali tiada wajah-wajah yang takut apabila melihat bentuk tulisan kaum lain. Mesej program itu jelas ~ berkenal-kenal lah dengan kaligrafi kaum lain. Apabila sudah kenal, ia tidak menakutkan langsung, malah rasa suka mula mendatang.

Tidak timbul alasan menakut-nakutkan bahawa tulisan Jawi boleh memesongkan pandangan mereka yang beragama lain hingga boleh memeluk Islam. Tulisan Jawi adalah sebahagian dari bahasa Melayu yang telah digunapakai sebelum adanya tulisan rumi. Malah, dalam pelbagai produk keluaran bukan Melayu pun tertera tulisan Jawi.

Tentu sekali tulisan Cina ataupun Tamil tidak akan membuat seseorang yang mempelajarinya boleh menukar agama. Jadi, mengapa pula masih ada pandangan sampah sebegitu? Malangnya mengapa masih ada yang percaya dan takut pada tulisan? Apa puncanya? Puncanya ialah kerana tidak kenal. Apabila tidak kenal, maka tiadalah cinta.

Soalnya sekarang, kenapa setelah lebih 60 tahun merdeka, kita biarkan perkara ini berlaku? Mengapa semakin ramai di antara kita semakin mengasingkan diri dan bergaul hanya sesama bangsa? ALLAH menjadikan manusia berbangsa-bangsa dan bersuku-suku agar saling mengenal. Demikian saranan daripada surah al-Hujurat ayat ke-13. Bila kita tidak saling berkenal, maka akan timbul rasa curiga dan melarat kepada sikap bermusuh. Apabila kita tidak ikut ajarannya, maka jadilah masalah. Jika kita bertanya, buat apa bertepuk sebelah tangan? Apakah orang Islam sahajakah yang patut belajar dan ambil tahu tentang kaum lain? Ini tidak patut.

Memanglah tidak patut jika orang Islam sahaja yang pergi untuk mempelajari budaya kaum-kaum lain. Yang sepatutnya ialah, dalam berusaha untuk mempelajari budaya kaum lain, orang Islam perlu juga memperkenalkan budayanya sendiri. Orang Islam kena mulakan dahulu, kerana mereka majoriti.

Sememangnya benar, masing-masing tidak mengorak langkah untuk memperbaiki hubungan kerana takut. Orang Melayu takut dengan orang Cina dan orang India. Dan orang Cina dan India takut dengan  orang Melayu. Masing-masing takut diperalatkan, dipermainkan, ditipu dan dikhianati.

Soalnya, jika kita renung, semua itu berlaku di dalam media sosial, di dalam akhbar, dan di dalam televisyen. Kalau adapun berlakunya bantahan secara nyata, kesemuanya digelembungkan dengan kehadiran media yang merakam dengan kamera dan mikrofon. Selepas menghambur kata di media cetak dan elektronik, sepanduk dilipat dan kesemuanya sejuk kembali. Setelah tamat sidang akhbar, semuanya menjalankan kerja dan hidup masing-masing.

Orang Melayu tidak kisah shopping di mini market Cina, orang India tidak kisah bangsa apakah yang pandu Grab yang dipanggil dan orang Cina beratur panjang hendak beli nasi lemak makcik di simpang jalan.

Dari segi makan minum, masing-masing balun semua. Dari segi bahasa, masing-masing menyelit, ‘podah,’ ‘ngam’ atau ‘lah’ dalam pertuturan. Apabila tiba acara bolasepak, masing-masing menyokong Malaysia. Bila berlaku kemalangan, kita jadi manusia dan tak kira bangsa. Jadi, hantu manakah yang telah mempengaruhi kita untuk curiga di antara satu sama lain hingga ke peringkat benci?

Maaf cakap, samada kita suka atau tidak, mereka yang kerap bercakaran secara lantang di media itulah yang telah mempengaruhi kita. Kalau kita tidak tonton dan baca lontaran kritik sesama mereka, suhu ketegangan kaum dapat diredakan.

Barangkali, kita bukan setakat Uninstall Hatred, Reboot Malaysia Harmony atau Membuang Kebencian dan Memulakan Malaysia Yang Harmoni, seperti saranan Datuk Hussamuddin Yaacub, Penerbit akhbar Sinar Harian. Sebaliknya kita patut juga Uninstall Haters iaitu ‘menendang’ mereka yang sentiasa memainkan api kebencian ini jauh-jauh dari perhatian kita!