2 Ogos 19, West, edition.cnn.com

Baru-baru ini, syarikat Macmillan Publishing telah menerima kecaman daripada pihak perpustakaan berikutan dengan keputusannya mengenai jualan e-buku baharu.

Bangunan perpustakaan Negara Amerika Syarikat ~ foto wikipedia
Bangunan perpustakaan Negara Amerika Syarikat ~ foto wikipedia

Syarikat itu memutuskan, apabila sesebuah buku baharu diterbitkan, pihak perpustakaan hanya boleh membeli hanya SATU naskhah e-buku setelah dua bulan ia berada di pasaran.

Tindakan Macmillan adalah gambaran yang terjadi kepada syarikat-syarikat penerbitan yang mencari jalan untuk bernafas berikutan dengan penguasaan pasaran buku-buku digital oleh Amazon. Pihak penerbit melihat perpustakaan adalah di antara sebabnya.

Namun, pihak perpustakaan pula menafikan. Public Library Association, sebuah persatuan perpustakaan berkata, bahan-bahan elektronik yang diedarkan oleh perpustakaan meningkat pada kadar yang tinggi. Pada 2017 sahaja, perpustakaan awam meminjamkan 391 juta buku kepada ahli-ahlinya.

Ibupejabat Syarikat Macmillan di New York, foto ~ nypost
Ibupejabat Syarikat Macmillan di New York, foto ~ nypost

Namun, lebih 60 % daripada mereka akan membeli buku di pasaran setelah mereka membacanya di perpustakaan. Ini bermakna, perpustakaan juga dijadikan tempat pameran dan rujukan oleh para pembaca sebelum membeli sesebuah buku baharu.

Lagi pula, perpustakaan memberi ruang pameran percuma pada 16,000 lokasinya di seluruh Amerika. Sepatutnya Macmillan mencari jalan menang-menang dengan pihak perpustakaan dan bukannya menyalahkan perpustakaan yang telah berjaya meningkatkan jumlah pembaca.

Pihak perpustakaan membeli e-buku dengan harga pasaran. Dan mereka membeli banyak e-buku. Namun mereka bersedia untuk berunding kerana memahami kekangan yang dihadapi oleh pihak penerbit.

E-buku kian popular kerana boleh diakses melalui komputer ~ foto novelthatsells
E-buku kian popular kerana boleh diakses melalui komputer ~ foto novelthatsells

Dalam pada itu, pihak perpustakaan mempunyai lain cara menangani buku-buku bercetak. Setelah pihak perpustakaan membelinya, mereka boleh pinjamkan, menualnya, dermakan ataupun meminjamkannya kepada perpustakaan yang lain.

Tetapi untuk e-buku, keadaannya berbeza walaupun bagi pembaca kedua-duanya adalah serupa, cuma berbeza platform. Sesebuah perpustakaan tidak boleh meminjamkan e-buku. Dan ia tidak boleh pula dijual.

Meskipun e-buku boleh ditatap oleh lebih ramai pembaca pada satu-satu masa, atas dasar persefahaman bahawa syarikat penerbitan adalah sebuah entiti perniagaan, pihak perpustakaan juga mengawal jumlah pembaca pada satu-satu masa. 

Pihak perpustakaan berasakan yang penerbit berlaku tidak adil apabila membuat peraturan menjual jumlah buku yang samarata kepada semua perpustakaan. Perpustakaan Awam Los Angeles yang mempunyai 18 juta ahli berbeza dengan perpustakaan di Vermont yang hanya mempunyai 1,200 ahli. Seharusnya perpustakaan besar perlu mendapat peruntukan untuk mendapatkan lebih banyak e-buku.

Perpustakaan di Amerika masih ramai pengunjung ~ foto theatlantic
Perpustakaan di Amerika masih ramai pengunjung ~ foto theatlantic

Selain Macmillan, lima lagi penerbit buku turut mengetatkan penjualan e-buku kepada pihak perpustakaan awam. Ini bermakna, suasana dingin penerbit dan perpustakaan akan berpanjangan jika tiada jalan penyelesaian ditemui.

Di Malaysia belum ada lagi kedengaran berlaku tindakan penerbit menghadkan perpustakaan membeli e-buku. Barangkali kerana tidak ramai yang meminjamnya dari perpustakaan. Barangkali juga tidak ramai yang meminjam buku cetak di perpustakaan kerana rakyat Malaysia sememangnya malas membaca!

https://edition.cnn.com/2019/08/02/opinions/libraries-fight-publishers-over-e-books-west/index.html