19 Julai, Peru Telegraph

Sejak tahun 1995, Pesta Buku Antarabangsa Lima atau FILLIMA merupakan acara budaya dan penerbitan yang tersohor di negara ini. Pesta yang merupakan yang ke 24 ini akan diadakan mulai 19 Julai hingga 4 Ogos di Parque de Proceres in Jesus Maria, Lima.

Poster Pesta Buku Antarabangsa Lima ~ foto perutelegraph
Poster Pesta Buku Antarabangsa Lima ~ foto perutelegraph

Pesta anjuran the Peruvian Chamber of the Publishing Industry membawa penulis dan penerbit tempatan dan antarabangsa, universiti penerbitan, kementerian dan lain-lain syarikat, penjual serta pembaca untuk meraikan budaya membaca dan buku.

Pilihan buku-buku daripada hampir kesemua genre ini diraikan selama 17 hari yang padu dengan acara kebudayaan pameran buku dan membaca, bengkel, konsert, kuliah dan persidangan, sidang meja bulat, persembahan teater, tayangan filem, seni persembahan dan hiburan untuk kanak-kanak.

Di antara penulis yang bakal menghadiri Pesta Buku Peru ~ foto fillima
Di antara penulis yang bakal menghadiri Pesta Buku Peru ~ foto fillima

Lebih 160 syarikat pempamer yang mengambil bahagian. 200,000 judul buku bakal dipamer, 900 aktividi budaya akan menghibur sejumlah 500,000 pengunjung yang bakal hadir. Tahun ini, negara Mexico terpilih sebagai negara jemputan.

Di antara hasil karyanya yang popular termasuklah Travesuras de la niƱa mala (The Bad Girl).

Buy This Book from Book Depository, Free Delivery World Wide

Pameran Buku Antarabangsa Lima tahun ini akan juga akan menyediakan ruangan di mana para penulis dari negara-negara yang berbeza akan hadir untuk mengambil bahagian dalam jadual dan persidangan dengan tema utamanya, perjuangan terhadap keganasan dan persamaan jantina.

Para pengunjung berasak ke Pesta Buku Peru ~ foto La Prensa
Para pengunjung berasak ke Pesta Buku Peru ~ foto La Prensa

Antara penulis lain yang akan turut hadir pada FIL LIMA tahun ini adalah Rita Segato, seorang pemikir paling berpengaruh dalam pergerakan wanita di Argentina dan Amerika Latin. Rita Segato juga dikenali dengan penyelidikannya dan buku beliau yang memberi tumpuan kepada pendekatan gender di masyarakat pribumi dan masyarakat Amerika Latin, keganasan gender dan hubungan antara jantina dan perkauman.

Pelbagai anugerah akan disampaikan yang di antaranya ialah Anugerah Sastera FIL LIMA yang diberikan kepada penulis yang menyumbang kepada sastera Peru. Terdapat juga anugerah cerpen yang diberi kepada penulis yang memenangi pertandingan anjuran pesta buku itu.

Sumber berita:

Feria International del Libro de Lima

Jom kita berkunjung ke Pesta Buku Peru 2019:

https://www.youtube.com/watch?v=0A-waXo-l0A