SUMEDANG, Indonesia – Astroboy dan lain-lain manga, kini diselitkan ke dalam kelas bahasa Jepun mulai bulan Jun di Indonesia kepada para mahasiswa yang berhasrat bekerja di negara matahari terbit itu.

Komik manga yang menjadi kegilaan di Jepun ~ foto nikkeiasianreview

Di Universiti Pendidikan Sumedang, Jawa Barat, kira-kira 50 orang siswa-siswinya melakar watak Astroboy, Chibi Maruko-chan dan Captain Tsubasa serta menulis tajuk-tajuk manga dalam tulisan kanji, iaitu tulisan Jepun pada ilustrasi mereka.

Andi Aripin, 21, melukis potret Yowamushi Pedal, sebuah siri popular manga mengenai lumba basikal.

‘Buat pertama kali saya menulis yowamushi. Memang sukar untuk saya menulis kanji,” katanya sambil tersenyum.

Pelajar Universiti Sumedang melakar karakter manga ~ foto sfgate

Idea kelas sebegitu diunjurkan oleh International Foundation of Educational and Cultural Exchange, sebuah yayasan di Kyoto yang meraikan para pekerja asing untuk mereka yang bercadang untuk bertugas di Jepun. Cadangan yayasan itu diterima oleh universiti di Sumedang itu.

Menteri Ekonomi, Perusahaan dan Industri Jepun turut bekerjasama untuk program ini.

Setelah menamatkan latihan praktikal di Jepun kelak, para pelajar akan menjadi tenaga kerja yang mempunyai kemahiran tertentu. Status pemastautin akan diberikan sebagai usaha menambah jumlah pekerja asing di Jepun.

Dragon Ball, antara manga yang popular. Manga Vs Webtoon
Dragon Ball, antara manga yang popular

“Dengan menggunakan manga sebagai alat bantuan di dalam kelas, saya boleh menarik eprhatian para pelajar,” kata Hiroshi Okochi, 52, penasihat kepada yayasan yang juga pensyarah bagi kelas itu.

Bahasa Jepun adalah bahasa yang sukar bagi orang luar kerana banyaknya karakter kanji dan nahu bahasanya yang sukar.

Dalam peperiksaan Kemahiran Bahasa Jepun pada bulan Disember lalu, hanya 35 peratus calon lulus tahap N4, iaitu kemahiran untuk memahami asas bahasa Jepun yang mana menjadi keperluan asas bahasa bagi mereka yang berminat untuk bekerja di Jepun.

Oleh kerana cabaran itu, manga mungkin akan digunakan secara meluas bagi membantu para pelajar memahami bahasa Jepun. Pihak kementerian menyokong inisiatif ini kerana ia juga meningkatkan populariti manga yang juga diminati di luar Jepun.

“Ini juga adalah pendekatan baharu untuk menambah para peminat pembaca manga,” kata Junichiro Mimaki, pengarah  Cool Japan Policy Division.

Webtoon Korea lebih hampir dengan remaja ~ foto tirto.id

Untuk rekod, manga Jepun sedang bertarung dengan webtoon Korea untuk mengekalkan popularitinya kerana webtoon Korea dilihat lebih mesra telefon pintar yang menjadi pletform komunikasi para remaja kini. Sedangkan manga lebih banyak berbentuk cetakan kertas.

Pautan artikel asal SF gate:

https://m.sfgate.com/news/article/Manga-adopted-in-Indonesia-as-tool-for-teaching-14093306.php