BASRA, Iraq – Safa Diab, tuanpunya Dar Shahriar Publishing House and Bookshop di Basra berkata, masih ada lagi ruang untuk penerbitan buku meskipun terdapat cabaran penerbitan digital dan juga isu pelanggaran hakcipta.

Safa Diab, tuanpunya  Dar Shahriar, sebuah kedai buku di Iraq ~ foto Arabnews
Safa Diab, tuanpunya  Dar Shahriar di Iraq ~ foto Arabnews

Beliau berkata, penerbitan digital tidak mengkin dapat menggantikan penerbitan buku. “Bau kertas dan tekstur apabila kita menyentuhnya… bagaimana kita memegang dan membaca edisi kertas, keindahan kulit depan dan cetakannya adalah perhubungan intim yang tidak mungkin dapat diganti oleh penerbitan digital.”

Di dunia Arab yang masih belum lagi dilanda teknologi digital secara menyeluruh pun tidak dapat memberikan kepastian apakah ada hari esok untuk penerbitan buku.

Kata Diab lagi, penerbitan buku di Iraq telah melalui fasa perubahan selama dua dekad. Sebelum 2003 tidak banyak ada syarikat penerbitan melainkan penerbitan rasmi kerajaan yang menyampaikan suara rasmi.

Sebuah gerai buku jalanan di Iraq ~ foto  al-thawra
Sebuah gerai buku jalanan di Iraq ~ foto  al-thawra

Tahun 2003 adalah tahun perubahan bagi industri buku di Iraq. Dalam beberapa tahun sahaja beratus-ratus syarikat penerbitan wujud, sesetengahnya untuk memenuhi tuntutan agenda kerajaan sementara yang lain hanya fokus kepada meraih keuntungan.

Kata Diab, buku-buku analisa bukan fiksyen menjadi buku-buku terlaris sejak syarikat itu beroperasi dua tahun yang lalu.

Antologi cerpen turut mendapat perhatian pembaca. Dalam tempoh dua tahun juga beliau menerbitkan lebih 20 antologi cerpen. Sebahagian daripadanya ditulis oleh penulis Arab atau Iraq. Yang lain-lain adalah terjemahan ke bahasa Arab.

“Ada penerbitan mempamerkan jumlah naskhah cetakan dengan bangganya. Tetapi ada yang betul, ada yang palsu.”

Buku-buku dijual secara lambak di  Baghdad ~ foto financial times
Buku-buku dijual secara lambak di  Baghdad ~ foto financial times

“Ada buku yang terlalu ringan di mana pengarangnya tak pandai menyusun walaupun satu ayat. Walaupun begitu, bukunya terkenal. Terima kasih kepada Instagram dan Facebook sehinggakan buku-buku ini kehabisan stok.”

Apakah penerbit di Iraq memilih novel berbanding dengan buku-buku puisi? Diab berkata, “Realiti ialah apa yang pembaca mahu. Tiada pasaran untuk puisi. Kalau pun ada mana-mana buku puisi yang laris, ia adalah kerana nasib. Tak lebih dari itu.”

“Novel-novel semakin hilang serinya kerana kualitinya yang merudum. Lihatlah jualan novel yang menurun di pesta-pesta buku di dunia Arab sejak dua tahun lalu.

Cetak rompak menjadi ancaman kepada penerbitan uku, samada ia adalah dalam bentuk pdf mahupun penerbitan secara fotostat untuk dijual dengan murah.

Lorong Mutanabbi, lorong buku di baghdad ~ foto m.aawsat
Lorong Mutanabbi, lorong buku di baghdad ~ foto m.aawsat

Penerbit berbincang dengan penulis, mengatasi masalah mereka. Mereka membaca pruf dan mengedit, menjaga kulit muka depan, membayar royalti, menjaga hakcipta dan sebagainya.

Pencetak rompak tidak melakukan kesemua ini. Pelaburannya tidak melebihi harga kertas. Sebenarnya pencetak rompak inilah yang menghancurkan buku dan penerbitnya.”

Pautan asal dari The Arab Weekly:

https://thearabweekly.com/iraqi-publishing-industry-faces-challenges-fast-moving-landscape