Cinnamon
Penulis: Neil Gaiman
Ilustrasi: Divya Srinivasan
Bahasa: Inggeris
Genre: Fiksyen, Fantasi, Kanak-Kanak, Buku Bergambar
Penerbitan: 2005
Penerbit: Bloomsbury Publishing PLC
Halaman: 40 halaman
Penulis: Website | Facebook | Twitter | Goodreads

Neil Gaiman adalah pemenang medal Newbery dan penulis buku terlaris New York Times. Beliau juga terkenal dengan karyanya, American Gods, Norse Mythology dan Good Omens.  

KISAH PUTERI BUTA DAN HARIMAU

Jom kita cuba cari apakah sebenarnya yang ingin dibawakan oleh Neil Gaiman dalam karyanya yang ini. Klik video trailer di bawah untuk ringkasan sinopsis buku ini!

Video Trailer untuk Novel Cinnamon oleh Neil Gaiman

Buku ini mengisahkan sebuah negara yang panas yang dikelilingi dengan gunung di satu sisi dan hutan di sisi lain. Di sana, tinggal seorang puteri buta bernama Cinnamon.

Dengan sebab yang tidak diketahui ibu bapanya, Rajah dan Rani, Cinnamon tidak mahu bercakap. Jadi ibu bapa Cinnamon menawarkan ganjaran kepada sesiapa yang boleh mengajar anak mereka untuk bertutur. Orang ramai datang dari jauh dan mencuba nasib, tetapi tidak ada yang berjaya.

Sehinggalah muncul seekor harimau yang kuat, besar dan ganas, datang ke istana langsung mengumumkan bahawa dia datang untuk mengajar Cinnamon untuk bercakap. Apa akan jadi? Apakah Cinnamon menjadi mangsa pula?

Ilustrasi di dalam buku Cinnamon ~ foto amazon in

Buku ini ditulis pada tahun 1995 tetapi belum pernah diterbitkan. Divya Srinivasan mengilustrasi buku yang cantik ini. Karya-karya Neil Gaiman banyak yang telah diadaptasi untuk filem dan televisyen.

Buku ini mendapat komen-komen yang menarik daripada pengulas buku. The Times, Book of the Week mengulas buku ini sebagai ‘sebuah dongeng India dengan stail Gaiman dan ilustrasi menarik Divya Srinivasan.

Seorang kanak-kanak sedang membaca Cinnamon ~ foto thebabybookworm

‘Kelakar tetapi kadang-kadang menyeramkan. Tetapi saya rekomen anda mendapatkannya,’ kata pengulas di Bookbag. Sunday Times, Book of the Week pula mengatakan buku ini sebagai sebuah buku yang ‘kelakar tetapi memukau.’

‘Ini sebuah buku yang unik. Ilustrasinya amat menarik,’ ulas The Guardian.

Teruja untuk mendapatkannya? Klik link Book Depository dibawah untuk membeli buku ini dan poskan terus ke alamat yang anda kehendaki!