Sebuah pesta buku untuk para seniman bakal diadakan di Singapura tidak lama lagi. The Singapore Art Book Fair (SGABF) bakal berlangsung dari 28 – 30 Jun di NTU CCA Exhibition Hall. Pesta yang telah dianjurkan sejak 2013 ini akan mengetengahkan lebih 80 pempamer tempatan dan antarabangsa.

The Singapore Art Book Fair: Pesta Buku Seniman yang lalu ~ foto hype&stuff
The Singapore Art Book Fair yang lalu ~ foto hype&stuff

Selain daripada buku-buku seni, katalog, monogeraf dan zine akan dipamerkan untuk orang ramai. Pada tahun ini pesta ini akan dianjurkan oleh NTU Centre for Contemporary Art Singapore.

Di antara acaranya adalah:

Persembahan muzik secara live dari Bani Haykal & Ferry. Pemuzik Kin Leonn juga akan mengadakan persembahan.

Pemuzik Bani Haykal mengadakan persembahan di pesta buku seniman ini ~ foto banihaykal
Pemuzik Bani Haykal mengadakan persembahan ~ foto banihaykal

The Bookshow pula adalah pameran buku foto yang dihasilkan oleh 10 artis dan jurufoto antarabangsa.

Menariknya untuk kali ini, Singapore Art Book Fair bakal mengadakan perkongsian bersama dengan Facebook Art Depatment mengenai progam Facebook Artist in Residence (AIR). Program yang bermula di San Fransisco Bay Area ini merupakan program budaya alternatif yang di-integrasikan dengan budaya penggodam (hacker culture) syarikat Facebook! Artis AIR tempatan akan turut berkongsi bagaimana menghidupkan seni analog dalam dunia digital di dalam sesi tersebut.

Kita belum ada lagi pesta buku seniman di Malaysia. Barangkali, pesta seni grafik Rantai Art Festival boleh diangkat ke tahap yang lebih tinggi dan antarabangsa. Cuma ia perlu menambah peratusan buku-buku pula sebagai bahan pameran.

Satu lagi pesta buku yang perlu ada di Malaysia semestinya Pesta Makan Buku!


APA KOMEN ANDA?

LAYARMINDA memaparkan berita dunia buku dan penulisan di dalam dan luar negara. Apakah artikel di atas ini menarik minat anda ataupun sebaliknya? Sila turunkan komen di petak yang disediakan untuk membantu kami memilih artikel-artikel yang terbaik buat anda.
Terima kasih daripada kami.