Betul. Pesta Buku Antarabangsa Seoul akan berlangsung selama 5 hari mulai 19 hingga 23 June di COEX Convention Center Grand Ball Room, Gangnam, Seoul. SIBF anjuran Korean Publishers Association ini bertujuan menyatukan pelbagai wakil industri buku dan penerbit dari seluruh dunia.

Sepanduk utama Seoul International Book Fair 2019 – foto sibf
Sepanduk utama Seoul International Book Fair 2019 – foto sibf

Sejak bermula pada tahun 1954 sebagai The Seoul Book Fair, acara tahunan ini telah memainkan peranan utama dalam pembangunan budaya penerbitan Korea.

Ia dinamakan semula sebagai Seoul International Book Fair (SIBF) pada tahun 1995 bagi mencerminkan skop festival yang semakin berkembang. Pada tahun ini, SIBF akan merayakan ulang tahunnya yang ke-25.

COEX Convention Center tempat SIBF berlangsung ~ foto cvent
COEX Convention Center tempat SIBF berlangsung ~ foto cvent

SIBF bertujuan untuk meningkatkan kesedaran tentang pentingnya membaca, meningkatkan kapasiti industri penerbitan Korea Selatan dan memudahkan pihak antarabangsa aktif memperdagangkan buku.

Selain buku, pesta ini mempamerkan pelbagai produk seperti kad ucapan, alat tulis, catatan perjalanan, peta, perniagaan dan juga perkhidmatan kewangan untuk peruncit.

Salah satu acara yang dinantikan pada tahun ini adalah acara audiobook di mana penulis dan pembaca akan dapat merakam audio dalam pembacaan buku bersama-sama.

Sidang perpustakaan di SIBF tahun lalu ~ foto mirchmasalatv
Sidang perpustakaan di SIBF tahun lalu ~ foto mirchmasalatv

Temui para penulis dan penerbit dari Hungary yang merupakan Guest of Honor SIBF tahun ini. Selain itu, penulis dan penerbit dari Norway akan meraikan ulang tahun ke-60 hubungan diplomatik negara itu dengan Korea.

Lebih daripada 15 pengarah eksekutif pameran buku dari seluruh dunia melawat Seoul untuk memperkenalkan trend penerbitan terkini negara mereka serta berbincang isu-isu global dalam industri penerbitan.

Ikuti suasana SIBF 2018 melalui YouTube di bawah:


APA KOMEN ANDA?

LAYARMINDA memaparkan berita dunia buku dan penulisan di dalam dan luar negara. Apakah artikel di atas ini menarik minat anda ataupun sebaliknya? Sila turunkan komen di petak yang disediakan untuk membantu kami memilih artikel-artikel yang terbaik buat anda.
Terima kasih daripada kami.