Buku P is for Palestine yang jadi kontroversi ~ foto mondoweiss

Pada pertengahan Mei lalu, sebuah perpustakaan di pekan kecil Central New Jersey, Amerika menjadi tumpuan komuniti Yahudi. Mereka ke sana kerana sebuah NGO, Jewish Voice of Peace menjemput Dr. Golbarg Bashi untuk membicarakan buku tulisannya berjudul ‘P is for Palestine.’

Buku Dr. Golbarg itu menimbulkan kontroversi kerana mengandungi apa yang dikatakan sebagai bahan-bahan yang tidak sesuai untuk kanak-kanak.

I untuk Intifada; inilah istilah yang menjadi kontroversi ~ foto revolutionbooks

Komuniti Yahudi di New Jersey tidak senang kerana terdapat perkataan ‘intifada’ yang mempunyai maksud ‘mempertahankan apa yang benar,’ sedang perkataan itu mempunyai konotasi perjuangan jihad bersenjata rakyat Palestin menentang Israel.

Komuniti Yahudi itu juga menentang kandungan buku itu kerana tidak langsung menyebut kewujudan Israel.

Perpustakaan Highland Park, New Jersey ~ foto foursquare

Berikutan dengan itu, The Council of American-Islamic Relations, the Jewish Voice for Peace, Palestine Legal, the Center for Constitutional Rights and the ACLU of New Jersey berkeras mahukan program itu dijadualkan ke suatu tarikh yang baharu.

Kata mereka, sesi bicara buku ‘P is for Palestine’ itu adalah amalan kebebasan bersuara. Ia juga perlu diteruskan kerana akan berdepan dengan tindakan undang-undang seandainya ia dibatalkan terus.

G untuk Gaza ~ foto Facebook

Di Change.org sebuah portal kempen tandatangan, petisyen ‘Hentikan Larangan ke atas Buku Kanak-kanak Palestin di Perpustakaan New Jersey’ telah menghimpun lebih 6,000 tandatangan.

Pada  mesyuarat pada 6 Jun lalu oleh pihak penganjur, perpustakaan, komuniti Yahudi dan pihak-pihak yang berkepentingan telah memutuskan, sesi bicara buku itu boleh diteruskan.

Tetapi, sebuah sesi baca buku ‘I is for Israel’ akan diadakan pada suatu tarikh yang akan diumumkan kelak.

Yang menariknya, sebaik sahaja isu ini tercetus, tiga akhbar dan portal di Israel iaitu Jewish News Syndicate, The Times of Israel dan Haaretz telah memberi liputan utama kepada isu kontroversi ini.