Chef Zaleha dengan buku resipinya – foto That Rendang Lady

SETELAH lebih setahun meninggalkan dapur MasterChef UK akibat tersingkir kerana rendangnya tak rangup, Chef Zaleha Kadir-Olpin muncul dengan sebuah buku yang punyai judul menyindir ~ My Rendang Isn’t Crispy and Other Favourite Malaysian Dishes.

Memetik dari Facebook beliau That Rendang Lady, buku ini boleh ditempah secara online. Buku resipi itu akan dilancarkan di Asia pada 1 Julai dan 16 September di United Kingdom.

Nasi lemak rendang ayam – foto hiasan

PIC rendang 2: Nasi lemak rendang ayam – foto hiasan Selain daripada rendang, buku masak Chef Zaleha juga memuatkan makanan Malaysia termasuk laksam dan nasi lemak.  Menurut beliau, resepi dalam buku tersebut adalah resepi turun temurun dari air tangan ibu dan neneknya.

Pada tahun lalu, Zaleha berjaya ke suku akhir rancangan MasterChef UK. Namun beliau disingkirkan kerana jurinya  Gregg Wallace dan John Torode menyatakan rendangnya tidak rangup.

Tiba-tiba berita itu meletup bila warganet Malaysia mempertahankannya hingga Pesuruhjaya Tinggi Britain ke Malaysia Vicki Treadell bertindak menyekolahkan juri-juri pertandingan masakan popular itu.

Jom tonton YouTube Masterchef UK episod rendang tak garing: