Novelis Nora Roberts telah menyaman seorang penulis Brazil atas aspek pelanggaran hakcipta. Beliau mendakwa penulis Cristiane Serruya telah membuat pelbagai plagiat.

Saman itu dikeluarkan pada pagi Rabu di Rio de Jeneiro di mana Serruya tinggal. Nora Roberts menuduh novel-novel cinta Serruya sebagai ‘sastera tempelan yang menyulam frasa-frasa yang menggambarkan emosi yang seakan-akan apa yang ditulis oleh pihak plaintif.’

Menurut undang-undang Brazil, Nora menyaman dengan nilai 3,000 kali ganda daripada nilai jualan tertinggi karya Serruya.

“Bila kamu plagiat, saya akan cari kamu,” kata Nora kepada The Associated Press dalam temubual menerusi telefon. “Kalau kamu ambil hasil kerja saya, kamu mesti bayar dan saya akan pastikan yang kamu tidak akan menulis lagi.”

Nora menambah, apa jua denda daripada dakwaannya itu akan disedekahkan kepada program buta huruf di Brazil.

Cristiane Serruya, novelis yang dikatakan memplagiat karya Nora Roberts
Cristiane Serruya, novelis yang dikatakan memplagiat karya Nora Roberts

Sementara itu, dalam temubual telefon dengan Associated Press, Cristiane Serruya, seorang penulis swaterbit berkata, beliau masih belum menerima saman daripada Nora. Tetapi beliau mengaku amat fanatik dengan hasil karya penulis terkenal itu.

Namun, Serruya mengaku selalu menggunakan penulis upahan untuk bahagian-bahagian di dalam bukunya. Tetapi beliau tidak dapat menjamin samada ada terdapat bahagian-bahagian yang diplagiat.

Sementara itu, peguam Saulo Daniel Lopez, seorang pakar mengenai hakcipta penulis berkata, kes begini mengambil masa 5 hingga 10 tahun untuk selesai. Jika didapati bersalah, serruya akan terpaksa membayar daripada pendapatan hasil jualan karya-karyanya. Untuk rekod, Serruya juga adalah seorang peguam sebelum menceburkan diri sebagai seorang penulis.

sumber: time.com
piccredit: biography.com